Veranderen vanuit diepe overtuiging
Onderzoek wijst uit dat als we klein zijn, we onbewust een script, een verhaal, een soort levensplan ontwikkelen, hoe we verwachten dat ons leven zal zijn. Dit verhaal of script is gebaseerd op onze percepties en ervaringen in de eerste zeven jaar van ons leven. Er zijn 2 alter ego’s in dat proces: de Kleine Professor en het Natuurlijke Kind. We ontdekken als we opgroeien dat de wereld waarin we leven niet altijd in overeenstemming is met onze meest innerlijke drijfveren, onze passie, onze kern; en de Kleine Professor grijpt in om tactieken te ontwikkelen om te overleven. In de loop van dat proces trekt het Natuurlijke Kind zich meer en meer terug, of gaat het ondergronds en toont het zich misschien helemaal niet, afhankelijk van wat er in ons leven gebeurt. We ontwikkelen een protocol van hoe we denken dat we ons leven moeten leiden, in het licht van verwachtingen van ouders, leerkrachten en andere volwassenen die we ontmoeten. De uitkomst van dit proces wordt symbolisch beschreven als een bevroren ijspegel – het is een onoplosbaar dilemma tussen lessen van Ouders, het Aangepaste kind en het Natuurlijke kind.
De Kleine Professor
Dit gezegd hebbende, is het belangrijk ons te realiseren dat als ons doel is om te veranderen, dit iets is dat inspanning, daadkracht, creativiteit en uithoudingsvermogen vereist. Opgroeien in zekere zin is een proces van aanpassing – het perkt onze vrijheid in. We zijn niet opgevoed om anders te zijn, maar om hetzelfde te zijn. We juichen het niet toe als kinderen boos, irritant, moeilijk, opstandig, onredelijk, kritisch, boos, irrationeel, onmogelijk zijn. De Kleine Professor begrijpt dit en we ontwikkelen gedrag om hieraan te voldoen. Omdat we dan krijgen waar we naar verlangen en dat is aandacht en liefde.
Dus hoe brengen we ons Natuurlijke Kind naar de oppervlakte, zodat het onze motor voor persoonlijke groei en innovatie wordt?
Ons Instinct biedt weerstand aan Verandering
We zeggen gemakkelijk dat we willen veranderen, of dat verandering nodig is. Obama’s woorden ‘Yes, we can’ zijn bijna bijbels. Het suggereert dat waar een wil is, een weg is. Maar is wilskracht genoeg om het te laten gebeuren? Om te kunnen veranderen, moeten we verandering begrijpen. En begrijpen dat ons instinct is om weerstand te bieden aan verandering. Het dient een doel. We ontwikkelen routines en gedragspatronen in ons leven om dingen gemakkelijker te maken. Maar routines zijn van nature star. Ze zijn als ijspegels. Dus, om te veranderen, moeten we op de een of andere manier de ijspegels ontdooien, zodat ze weer vloeibaar worden, kneedbaar.
Verandering gaat in stappen.
- Het begint met het omarmen van het Natuurlijke Kind in onszelf. Daar hervinden we onze dromen, passie, drijfveren, en diepste wensen.
- Dan is een belangrijke vraag:Waarom? Waarom willen we veranderen. Dat brengt ons naar onze missie en passie. Iets waar we warm voor lopen en heel graag willen.
- Verander in stappen. Probeer niet alles ineens te doen. Het Natuurlijke Kind zal in opstand komen. Het moet leren lopen. Wees geduldig en dril het niet als een soldaat.
- Voel het ongemak van verandering. Het brengt je uit je comfortzone. Je zult je ongemakkelijk voelen. Dat is deel van het proces. Trek je niet terug, maar accepteer het als deel van de reis die je maakt.
- Geef jezelf de tijd. Wees geduldig, veranderen gaat niet ineens. Het hoeft ook niet perfect te zijn, het gaat om het proces.
Word de Held in je eigen Levensverhaal
De Alchemist van Paolo Coelho vertelt het verhaal van een herdersjongen die zijn droom najaagt, zijn eigen legende. Het bevat belangrijke lessen. Als we ons hart volgen kunnen we die droom realiseren is de boodschap. Het is zijn hart die hem de mogelijkheid geeft angsten te overwinnen. Zijn ziel die de hoop levend houdt bij tegenspoed. Hij leert zich te focussen op zijn eigen reis onafhankelijk van wat anderen vinden. Hij wordt de held in zijn eigen levensverhaal. Dat is de reis die we met de deelnemers van ons trainingsprogramma gaan maken. We kijken er naar uit!
Auteur: Saskia Harkema