Vind je IKIGAI

In Okinawa in Japan wonen heel veel honderdjarigen. De vraag is hoe dat komt? Onderzoekers kwamen er achter dat ze gelukkig zijn, alles doen met plezier, leven in het moment en obstakels goedgemutst tegemoet treden. In het Japans noemen ze dit IKIGAI. Het is een combinatie van het word ‘iki’ (生き), dat vertaald ‘leven’ betekent, en ‘gai’ (甲斐), dat gebruikt wordt om ‘waarde’ te beschrijven. IKIGAI is niets anders dat de reden waarom je elke dag van je leven opstaat. Het is geluk, en het is je ‘purpose’.

Hoe vind je je IKIGAI, je purpose of je lotsbestemming?

Maar hoe vinden we onze ‘purpose’, dat vertaald kan worden als onze lotsbestemming?

IKIGAI is een combinatie van de dingen waar je van houdt (liefde), de dingen waar je goed in bent (passie), de dingen die de wereld nodig heeft (missie) en de dingen waar je voor betaald wordt (professie). De vraag is dan: hoe vind je je IKIGAI?

Volgens Japanners via vijf stappen:

Start klein – hoe verder weg onze doelen liggen, hoe harder we rennen om ze te behalen zonder ons af te vragen of we dat werkelijk willen. Het wordt een sort race tegen de klok. Als we klein starten hebben we ook tijd om te genieten, suksessen te vieren.

Breek met oude gewoontes – oude denkpatronen en gewoontes kunnen ons gevangen houden. We weten op een gegeven moment niet meer waarom we de dingen doen die we doen en vooral waarom we ze doen. Waarom wil ik een groter huis, een andere baan, vijf keer per jaar met vakantie? Als we ophouden te vragen naar het waarom der dingen, vervallen we in patronen. We drijven als het ware af van wie we werkelijk zijn en willen zijn.

Zoek harmonie – IKIGAI betekent dat we zoeken naar de balans in dingen. Balans maakt het mogelijk om dingen lang vol te houden zonder dat het ons uitput. Harmonie is een belangrijk element van IKIGAI omdat het ook zorgt voor rust in ons leven als we dat nodig hebben. Het is een samenspel van actie en rust die zorgt dat we ons goed blijven voelen en een lange adem hebben.

Heb oog voor het kleine – drukte in ons leven, het achter doelen aanjagen zonder dat we precies weten waarom we dat doen, niet de tijd nemen om even te reflecteren of we op de goede weg zijn, of blij met wat we aan het doen zijn: het ontneemt ons het zicht op de kleine dingen in het leven. IKIGAI betekent dat je de tijd neemt om je te verwonderen. Over een prachtige regenboog op een mooie regenachtige dag. Over de bladeren van bomen die veranderen van kleur met de komst van de herfst. Over je kind die een mooie tekening maakt. We hebben er zelfs een gezegde voor ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’. Als we dit uit het oog verliezen, weten we ook niet meer waarom we doen wat we doen. We doen het op automatische pilot, varend op routines en gewoontes die misschien helemaal niet meer functioneel zijn.

Leef in het moment – dit is een heel belangrijk aspect. Leven volgens de principes die we boven hebben beschreven, geeft ruimte. Je maakt je niet meer druk over morgen. Je leeft in het hier en nu, waar je ook van geniet. Met aandacht doe je de dingen die je moet doen, en vooral met plezier.

Tijdens onze trainingen hebben we het uitgebreid over IKIGAI en welke stappen je kunt zetten om die te vinden. Het is een belangrijk onderdeel van de innerlijke reis die deelnemers maken, om van daaruit met frisse blik, hernieuwde energie, vertrouwen en plezier de toekomst tegemoet te treden.

Auteur: Saskia Harkema

Ingun

Ingun

Leave a Replay

About Us

The Move in2 the Future team offers knowledge, experience and wisdom coming from the corporate world, start-ups, social entrepreneurship, NGO’s, science, research, training, mentoring, coaching and working with people of all ages, cultures, nationalities, etc

Recent Posts

Follow Us

Waarom Move in2 the Future?

Are you ready to re-invent yourself?

Laten we aan de slag gaan!